Csipetnyi vidámság

Csipetnyi vidámság

„Szedek ott, szedek itt virágmézet, tavaszit”

2020. április 30. - csipetnyividámság

 

A MÉHEK napját 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. A méhek repülő rovarok, amelyek közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. A méhek nektárt és a pollent esznek. Táplálékukat a hosszú összetett nyelvükkel szippantják ki a virágokból. Minden méhfajnak két pár szárnya van, és ezek közül a hátsó pár kisebb. A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók.

A MÉHECSKÉK NAGYON FONTOS szerepet töltenek be AZ ÉLETÜNKBEN, hiszen nekik köszönhetjük az általunk elfogyasztott élelmiszereknek közel egy harmadát, hiszen ezeknek az élelmiszereknek a megtermelése függ a rovarok beporzó tevékenységétől.

Anyák napjára készülve most egy kicsit a méheket is a középpontba helyezzük. Lehet beszélgetni róluk, illetve arról is, hogy az általuk előállított mézet mire szoktuk használni. Egy egyszerű közös ANYA-GYERMEK mézes süti elkészítésére invitállak titeket. Emellett gyűjtöttem még ehhez a naphoz kapcsolódóan verseket, meséket, dalokat és játékos feladatlapokat.

Bögrés mézes süti recept Pataky Krisztinától

HOZZÁVALÓK

  • 1 db tojásfehérje

  • 1/4 bögre zabliszt

  • 1/2 tk sütőpor

  • 2 ek méz

  • 2 ek csokicsepp

  • 1 csipet szerecsendió

 

ELKÉSZÍTÉS

A tojást ketté választjuk, és egy bögrében a többi hozzávalóval összekeverjük. 700 watton, 3 percig mikrózzuk, majd még melegen kikanalazzuk.

Jó étvágyat :)

 

 Kreatív kézműves játékok

 

Kézzel festett méhecske

Méhecskés útvesztő. Segíts megtalálni a virághoz vezető utat.

Méhecskés memória

 

Vers és mese ajánló

 

Tompeti és Barátai - Méhek indulója

 

Méhek tánca

 

A telhetetlen méhecske

Maja, a méhecske – A tölgy megmentői

Weöres Sándor: Dongó (animáció, mese gyerekeknek)

Anya, nekem Te vagy a legdrágább kincsem

Donászy Magda: Ajándék

Színes ceruzával

rajzoltam egy képet,

anyák napján reggel,

Édesanyám néked.

 

Lerajzoltam én egy

aranyos madarat,

aranyos madárra

aranyos tollakat.

 

Elkészült a madár,

nem mozdul a szárnya…

Pedig hogyha tudna,

a válladra szállna.

 

Eldalolná csöndben

tenéked egy dalban,

amit anyák napján

mondani akartam.

 

A mai napra pár ajándék ötletet gyűjtöttem össze. Remélem kedvet kaptok hozzá és kipróbáljátok valamelyiket. :)

Anyák és Nagyik lapja :)

Anyák, nagymamák, apák lapja. Az ára egy ölelés. Kreatív ...

A lap letölthető az alábbi oldalról:

http://www.tanulasforradalma.hu/wp-content/uploads/2014/04/anyaknapiujsag.pdf (anyák)

http://www.tanulasforradalma.hu/wp-content/uploads/2014/09/mamaknapiujsag.pdf (mamák)

http://www.tanulasforradalma.hu/wp-content/uploads/2014/09/nagyiknapiujsag.pdf (nagyik)

 

 

Képfestés tenyérlenyomattal és ujjlenyomattal

 #manualidades #infantiles

Szív alakú virág 

Csiguszok

Развивающие занятия ДОМА с МАМОЙ Подпишись

 

Gyermeki kéz és szíves fa

13 Creative and Sweet Kindergarten Mother's Day Crafts - Heart Felt Hand Tree - KindergartenWorks

Az én anyukám

 

Az Anyák napja világszerte megünnepelt nap, melynek alkalmával az anyaságról emlékezünk meg. Az országok más és más napon ünneplik, Magyarországon május első vásárnapján emlékezünk meg az anyákról és nagymamákról. Az anyák megünneplése az ókorig nyúlik vissza. Magyarországon 1925-ben tartották az elő Anyák napi ünnepséget Petri Pálné kezdeményezésére, aki ezt a szokást Amerikából hozta.

Anyák napjára hangolódva ilyenkor az óvodában is az anyukák és a családok kerülnek a középpontba. Hagyományainkhoz híven egyéni megemlékezések vannak a csoportokban és játékos köszöntők. Sajnos a rendkívüli helyzet következtében idén ez másképp alakul, de hiszem, hogy mindezek ellenére is gyönyörű és meghitt pillanatokkal teli Anyák napját varázsolhatunk az anyukák számára.  <3

 

A mai napra verseket, meséket válogattam össze néhány dallal, melyeket csokorba fűzve ajánlok most nektek.

 B.Habarics Kitty: Szeretlek, Anya!

 

B.Habarics Kitty: Szeretem a Nagyit!

 

B.Habarics Kitty: Nevelőanyámhoz

 

Madárka

Zöld ligetben, lombos ágra

rakja fészkét a madárka;

két tojást tesz a fészekbe,

két fiókát költ belőle.

 

S a fiókák egész nap azt

Csipegetik:

"Édes mamánk, úgy szeretünk.

Pip, pip, pip"!

 

Az édesanya

Nincsen a gyermeknek

Olyan erős vára,

Mint mikor az anyja

Őt karjaiba zárja.

Nincsen őrzőbb angyal

Az édesanyánál,

Éberebb csillag sincs

Szeme sugaránál.

Nincs is annyi áldás

Amennyi sok lenne,

Amennyit az anya

Meg ne érdemelne.

 

Anyukám, anyukám

Anyukám, anyukám, találd ki,

Hogy az én kincsem, ugyan ki?

Ki más is lehetne, ha nem te?

Ültess gyorsan az öledbe.

 

Az én anyukám

 

 

Föld napja 2020. április 22.

 

50. világméretű és 30. magyar Föld napja

 

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a mozgalom nem sokkal később világméretűvé vált.  A mozgalom egyik leghíresebb jelmondata : Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Én bízom benne, hogy együtt, közösen képesek vagyunk megváltoztatni a világot!

A Föld napja alkalmából az óvodánk kezdeményezését szeretném megosztani veletek, amelyet az alábbi oldalon is megtalálhattok: https://www.facebook.com/Pitypang-Tag%C3%B3voda-297192470323480/ 
Ehhez a bejegyzéshez várjuk sok szeretettel az óvodásainkról és alkotásaikról készült képeket.

Ma ünnepeljük a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napját. Zöld óvodaként, ezen a napon hagyománnyá vált, hogy együtt ültetünk palántákat az oviban a gyermekekkel, illetve, hogy ezeken a Zöld jeles alkalmakon zöld pólót vagy ruházatot viselünk. A rendkívüli helyzetre való tekintettel, sajnos most nincs lehetőségünk erre. Mindannyiunk számára nagyon hiányoznak a gyermekek, de erről a jeles alkalomról így sem feledkezünk meg.
Arra gondoltunk, hogy a kialakult helyzet ellenére is tehetünk azért, hogy az általunk őrzött hagyományok megvalósulhassanak, csak kicsit másképp. Kérésünk a gyermekek felé: ma öltözz zöld pólóba és ültess palántát, virágot, magvakat az otthonodban vagy csíráztass. Az ezekről készült képeket kíváncsian várjuk tőletek, ide a bejegyzésünk alá.
Az idei világ méretű 50. kerek évfordulós Föld napja alkalmából a biológiai sokféleség megőrzése kerül középpontba. Létezésünk alapját az élővilágunk sokszínűségének megőrzésével tudjuk biztosítani a további generációknak. Az emberiség környezetszennyezése, túlfogyasztása és beavatkozása a természet egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét is.
A virágültetés mellett, így várjuk a gyermekek által készített méhekkel kapcsolatos alkotások, rajzokat és festményeket is :)

A hagyományainkhoz híven otthon én is ültettem és a zöld póló sem maradhatott el :) Fogadjátok erről sok szeretettel a képeket.  

 

 

Hogyan készíthetünk só - liszt gyurmából Föld napi nyakláncot? Az alábbi videóban megnézhetitek. Remélem kedvet kaptok az elkészítéséhez :) 

 

 Celebrating Earth Day with our lovely salt dough pendants. Have you hugged a tree yet today? What are you waiting for? Find out how you can make an Earth Day necklace #ontheblog #linkinbio #earthday #getoutside #getcrafty 

 

 

 

 

Készüljünk együtt a Föld napjára " A Föld"

A  Föld

 

A Föld a Naptól számított harmadik bolygó. Ezt a bolygót ismerjük leginkább, több millió fajta élőlény él rajta, köztük mi, emberek is. A föld körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki, és úgy 1 milliárd évvel később már meg is jelent rajta az első élet. A Földnek egy holdja van, ami egy korábbi meteor becsapódáskor szakadt ki a bolygó anyagából. A Föld a Nap nevű csillag körül kering. A Nap a Naprendszer központi égiteste, és körülötte keringenek a bolygók. A Nap sokkal nagyobb, mint a Föld, ezért vonzza magához bolygónkat, ami a gravitációs erő miatt kering a Nap körül. A Hold nagyban befolyásolja az életet a Földön, például neki köszönhető a tengereken az árapály jelenség. A Hold 27 nap alatt kerüli meg a Földet. A Föld állandó sebességgel, megállás nélkül rója az útját a Nap körül. Az az időtartam, ami alatt egyszer megkerüli a Napot, megfelel egy évnek. Azonban nem pontosan 365 nap alatt, hanem egy kicsit lassabban: 365 nap és hat óra szükséges hozzá. A Föld mindig ugyanazt az utat választja, ugyanazon a pályán, ugyanabba az irányba mozog. Föld felszínének 71%-át víz takarja, a maradék pedig kontinensek és szigetek formájában szilárd föld.

A Földünkön rengeteg állat és növényfaj él. Eddig a tudósok körülbelül 1, 7 millió növény- és állatfajt azonosítottak és neveztek el. 

 

A Föld napja alapítvány weboldalán az alábbiak olvashatóak a Föld napja alkalmából:

2020-ban a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napját ünnepeljük. Létezésünk alapját az élővilágunk sokszínűségének megőrzésével tudjuk biztosítani a további generációknak. A kerek évforduló alkalmából így a biológiai sokféleség megőrzése kerül a középpontba az idei ünnepség alkalmából. Az emberiség fogyasztása, szennyezése miatt egyre jobban visszaszorulnak a természetes élőhelyek és sok állatot a kipusztulás fenyeget. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet - az idei lesz az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja! Tegyünk végre, kezdjük ma!

 

Mit tehetünk mi?

  • Ültessünk fát és növényeket

  • Komposztáljunk

  • Éheztessük a kukánkat

  • Közlekedjünk közösen (tömegközlekedés vagy bicikli)

  • Ne vásároljunk csomagolt termékeket (éljünk műanyag nélkül)

  • Váltsunk környezetbarát szerekre, termékekre

 

Cselekedjünk még ma a Föld egészségéért!

 

Mese és dal ajánló:

 

A Föld meséje: Berta Kati óvodapedagógus meséje

Egyszer volt, hol nem volt, volt a Világűrben egy bolygó. Messziről úgy nézett ki, mint egy kék üveggolyó. Irigykedve nézett rá a többi égitest, mert olyan gyönyörű volt. A Nap nagyon- nagyon büszke volt rá, hiszen Õ melengette fényével minden reggeltől estig. Ápolta, nevelgette, figyelte, hogyan fejlődik rajta az Élet…
Gyönyörű kékségét a Földet borító tengerek, folyók, tavak adták. Smaragdszínben zöldelltek az erdők, mezők…, barnállottak a felszántott földek…, az állatok mozgalmassá tették.., az emberek pedig annyit használtak belőle, amennyire életükhöz szükségük volt.Mikor a Nap beküldte fénysugarait a felhők alá mélyen, azok vígan jelentették, hogy a Földön minden rendben! Színpompásan virítanak a virágok, a fák termései éretten kínálják magukat, a vizek lakói vígan lubickolnak a kristálytiszta tengerekben, majmocskák ugrándoznak a fákon, minden élőlény boldogan éli világát.

Egyszer aztán megváltozott minden!!!

Az Ember, aki nagyon régóta békességben élt a növényekkel, állatokkal, hirtelen önzővé vált. Kényelmesen, bőségben akart élni, nem érdekelte, milyen hatása van új életének a Földre. Ha fázott, kivágta a fákat, hogy azok tüzénél melegedjen, de nem ültetett helyettük másikat! Kihalászta a vízből a halakat mert éhes volt, de nem nevelt helyettük újakat. Leszakította az édes gyümölcsöket, de nem ápolta a termést adó növényeket, hogy teremhessenek újra. Önzése egyre nőtt! Nagy házakban akart élni. Szép ruhákban akart pompázni. Gyorsan el szeretett volna jutni bárhová a Földön. Már nem volt elég a saját lába, járműveket talált ki magának. Nagy gyárakat épített, amiknek kéményéből dőlt a füst a tiszta levegőbe. A nagy hajóiból mérgező olaj szivárgott a tengerbe, felelőtlenül szétszórta a sok szemetet, levadászta az állatokat, és elfoglalta a helyüket.

A FÖLD SZENVEDETT!!!

A róla visszaverődő fényhírnökökkel a Naphoz kiáltott segítségért!

“Segíts! Az Ember észre sem veszi és elpusztít engem!!! Segíts kérlek, hogy megtisztulhassak, míg nem késő!!”

A Nap nagyon féltette a Földet, és folyton keresett, kutatott, mert nem tudta, hogyan segíthetne rajta. Egyszer az egyik fényhírnök izgatottan jelentette: “Nap! Napocska! Találtam valakit, aki segíthetne a Földnek életben maradni! Igaz, KICSI…. az emberek gyereknek hívják, de nagyon sok van belőle! Képzeld! A gyerekek szeretik a Földet! Meglocsolják a virágokat, el ne hervadjanak. Télen a madárkáknak etetőt készítenek, éhen ne haljanak! Imádják az állatokat, simogatják, mosdatják, etetik őket, játszanak velük. Nem dobálják szét a szemetet! Sokat járnak az erdőbe, de nem tördelik az ágakat! Tudnak fára mászni, kedvesek, mosolygósak, szorgalmasak és legszívesebben folyton vízben lubickolnának a halacskákkal. Őket kérd meg, hogy segítsenek a Földnek megtisztulni, életben maradni!”
A Nap megértette az üzenetet és nem keresett tovább. Érezte, hogy a gyerekekre van szükség, és minden erejével őket kezdte tanítani: Színpompás virágokat szórt a lábuk elé, hogy a gyerekek megszokják a szép színes növényeket maguk körül.Egész nyáron egészségesre sütötte kis testüket, hogy legyen erejük télire. Titkos üzeneteket súgott a fülükbe, hogy lássák milyen gyönyörű a természet, amely szebbé teszi életüket és védjék minden erejükkel otthonukat a Földet. A Nap nem csalódott. A gyerekek megértették, milyen nagy feladat vár rájuk. Azóta szorgalmasan gyűjtik a szemetet, az óvoda kertjébe növényeket ültetnek, magocskákat keltetnek, kis kezük munkáját figyelemmel kísérik, minden saját termésüknek örülnek. Enni adnak az állatoknak, ha fészekből kiesett madárkát találnak, segítenek visszatenni a helyére.
A Nap megnyugodott. Gyors fényhírnököt küldött a Földhöz, biztató üzenettel:
“Ne félj KINCSEM! Megmenekülsz! Elhasznált, szenvedő tested védi sok-sok gyermek!Okos felnőtté cseperednek majd, és nem felejtik el mennyi szép élményt kaptak tőled, amikor még kicsik voltak. Ha majd felnőttek lesznek, akkor sem fognak cserbenhagyni téged. Megtisztítanak, és megtanulnak úgy élni rajtad csodaszép KÉK BOLYGÓ, hogy ne fájjon neked!”

 

Tompeti és Barátai a Föld napja

 

Alma együttes: Zöld forgó

 

 

Kreatív ötletek és játékok:

 

Virágültetés kicsit másképp :)

Ha nincs kertünk vagy erkélyünk, akkor újrahasznosított formában is ültethetünk virágokat vagy magvakat az ablakba vagy otthonunkba, például tejes vagy gyümölcsitalos dobozba.

 

Tudok segíteni a Földnek fejdísz gyerekeknek.

Ha van otthon nyomtatónk akkor ez egy szuper kis ötlet. Ki tudják színezni vagy festeni és a fejükre tudják tenni. Miközben a gyerkőc benne van az alkotó folyamatban, tudunk beszélni a fejdíszen található képekről, hogy mi mit jelent, illetve, hogy hogyan is segítünk mi a Földnek. 

(Papírból készítenünk kell egy alapot, ami körbe éri a gyerekek fejét és ahhoz tudjuk majd ezt hozzáragasztani)

Földgömb a kezünkben

Nagyon aranyos dísze lehet az otthonunknak ez a kép.  A gyerekek körbe tudják rajzolni saját kezüket, majd ezt kivágják. A Földgömb mását elkészítik képről, (körbe rajzolnak egy kör alakú tárgyat) kiszínezhetik vagy kifesthetik kék és zöld színűre, bármilyen technikával. Majd, ha ez elkészült a kezecskékbe tudják ragasztani a Földet és egy kis szívet is ragasztanak rá.

 

Én a Föld napja alkalmából holnap virágokat fogok ültetni, ahogy azt az óvodában is tesszük minden évben, illetve só liszt gyurmából Föld napi nyakláncot készíthettek majd el. Hagyományainkhoz híven ezen a napon a zöld póló sem maradhat el. Mivel ezt az alkalmat nem tudjuk együtt ünnepelni közösen, így ide fogok róla képeket majd felrakni.

Ha kedvet kaptok ti is csatlakozzatok otthon hozzám.

Várlak titeket :)

Készüljünk együtt a Föld napjára "Éltető erőnk a VÍZ"

Éltető erőnk a Víz

 

A Föld bolygó felszínének mintegy háromnegyed részét víz borítja. Ezért is kapta azt a nevet, hogy a kék bolygó. Ha megfigyeljük a bolygónkat akár egy képen vagy egy földgömbön ez jól látható mindenki számára. Víz nélkül nem lenne élet ezen a bolygón.

A Föld teljes vízkészlete körülbelül 1,4 milliárd km3. A becsült vízkészlet több mint 97%-át óceánok és tengerek teszik ki. Mivel ezeknek igen magas a sótartalmuk, így közvetlenül nem használhatjuk ivóvíznek, sem más célokra. Az édesvíz mennyisége csupán 2,7%-a Föld vízkészletének. Ennek nagyon jelentős része (kb. 80%-a) a sarki jégtakaróban található, így ami valóban az élővilág és az emberek rendelkezésére áll a Föld teljes vízkészletének csupán 0,7 %-a. Ez nagyon csekély mennyiség, ezért is nagyon fontos, hogy az édesvíz minden cseppjét meg kell becsülnünk.

A felhasználható édesvíz egy kis része felhők, köd, vízgőz formájában az atmoszférában van jelen. Másik, s egyben nagyobb része a felszín alatt (talajvíz) található, illetve felszíni vízként tavak, folyók stb. alakjában fordul elő. (A világnak azon részein, ahol nincs elegendő édesvíz, sótól megszabadított tengervizet használnak ivásra, főzésre.)

Hogyan vigyázhatunk mi az édesvízre?

  • Megpróbálunk a fürdés, fogmosás, mosogatás alkalmával takarékoskodni. Elzárjuk a csapot amikor nincs szükségünk a vízre és nem hagyjuk folyni feleslegesen.

  • Megpróbálunk minél kevesebb kémiai és vegyi anyagot felhasználni a háztartásban, amivel takarítunk. Tudatosan próbálunk természetes anyagokra áttérni.

  • Nem szennyezzük a vizeinket és környezetünket.

  • Az esővizet felhasználjuk locsolásra, öntözésre

A védelem és a megelőzés mellett beszélgethetünk arról a gyerekekkel, hogy milyen vizeket ismernek már? (patakok, folyók, tavak, tengerek, óceánok) A víz útjáról és körforgásáról, vagy éppen, hogy milyen állatokat ismernek, amik a vízben élnek, vagy esetleg a vízpart mellett. Otthon rengeteg lehetőségünk adódik kísérletezni a vízzel, vagy a vízzel játszani (kincseket halászni). Ehhez kapcsolódva gyűjtöttem össze, néhány ötletet.

Kísérletek:

 

Mi történik a vízzel, ha olaj és festék kerül bele?

Hozzávalók:

  • étolaj

  • víz

  • ételfesték

  • pohár

  • váza

Az olaj sűrűsége kisebb a vízénél ezért lebeg a víz tetején. Mivel részecskéi is teljesen eltérnek a vízétől, ezért, ha olajos vizet megkeverjük, akkor is megfigyelhető, hogy kis idő elteltével kiül a víz tetejére az olaj.  Az olajjal töltött pohárba ételfestéket csepegtetünk, jól látszik, hogy leül a pohár aljára a festék hiszen a sűrűsége nagyobb az olajnál.  Amikor ezt összekeverjük és beleöntjük a vízzel teli vázába, megfigyelhetjük, hogy a felületi feszültség olyan erős a víz és az olajréteg között, hogy egy darabig képes megtartani az ételfestéket, de kis idő elteltével láthatjuk, hogy a festék elkezdi átküzdeni magát, evvel legyőzi a kialakult felületi feszültséget, és elkezd lesüllyedni. Az ételfesték sűrűbb a víznél is, ezért lekerül a víz aljára, és itt lassan eloszlik, mivel részecskéinek szerkezete hasonló a vízéhez.

Mi történik a borssal és a vízzel, ha mosogatószer kerül az ujjunkra?

Hozzávalók:

  • tányér

  • víz

  • bors

  • mosogatószer

A játékos kísérlet azon a tényen alapul, hogy a mosogatószer csökkenti a víz felületi feszültségét. Beszélgethetünk arról, hogy csak az úszik a víz felszínén, ami „könnyebb”, mint a víz. Lebeghet-e valami a vízen, ami nehezebb, mint víz? A folyadék felszínén kialakul egy rétegnyi részecske, amely úgy viselkedik, mintha hártya lenne. Ennek az úgy nevezett felületi feszültségnek következménye, hogy bizonyos tárgyak a vízben nem süllyednek el.  A víz felületén maradnak, bár a sűrűségük nagyobb, mint a folyadéké. Ha a mosogató szer belekerül a vízbe, megváltoznak az erőviszonyok a felszínen, és már nem tudja megtartani a lebegő borsszemeket így azok ennek hatására a tálka aljára süllyednek.

Ismeretterjesztő nagycsoportosok részére:

Mese és dal ajánló:

 

Zelk Zoltán: Párácska

Régen történt ez, nagyon régen, s olyan nagyon messze, hogy még a torony tetejéről sem lehetett odalátni. Egy kis felhőcske született a hegy fölött, de olyan szép göndör felhőcske, hogy a nap és a hold egyszerre bújtak ki az égen, csak hogy láthassák a kis felhőt. A vihar is kézenfogta kis unokáit, a szellőket, így indult el velük meglátogatni Párácskát, a most született kis felhőt. Büszke is volt a felhőpapa és a felhőmama gyönyörű gyermekére, és gyakran mondogatta felhőpapa szomszédainak: – Meglátjátok, mire megnő: zivatar lesz belőle! – Az bizony – mondogatták a felhőszomszédok -, zivatar, de még országos eső is lehet… Csak felhőmama búsult, mikor ezt a beszédet hallotta: ő azt szerette volna, hogy mindig ilyen kicsi maradjon gyermeke, ilyen szelíd és göndör. Sohase kiáltson haragos villámszavakat, ne veszekedjen mennydörögve a földdel, s ne verje le jégkavicsokkal a gyümölcsfák virágait. Amíg így aggódott felhőmama Párácska sorsa fölött, az egyre növekedett, egyre erősebb lett, s egyedül szaladgált a hegy csúcsai felett. Egyik reggel odaállt szülei elé, és így szólt: – Most már megnőttem, erős vagyok, engedjetek el világot látni. Felhőpapa büszkén nézett Párácskára, s így válaszolt: – Menj csak, fiam, vándorold be az eget, szórjál villámokat, mennydörögj hangosan, légy erős, büszke felhő… Felhőmama így szólt: – Menj, fiam, járd be az eget, szeresd az erdőket a rét virágait, és szelíd légy, mint nénéd, a szivárvány… Párácska egy-két esőcseppet könnyezett, elbúcsúzott szüleitől, repülni kezdett az égen. Mikor egy erdő fölé ért, hallotta, hogyan sóhajtoznak odalent az ágak: – Ó, felhőcske, öntözz meg minket, mert halálra száradunk! A kis felhőnek eszébe jutottak anyja szavai, s megöntözte a tikkadt lombokat. Aztán tovább vándorolt, s egy rét fölé ért. Amikor meglátták az elsárgult fűszálak, mindnyájan könyörögni kezdtek: – Ó, kedves felhőcske, ne hagyj szomjan halni minket! Párácska őket is megöntözte, és boldogan hallgatta, hogyan kortyolják a fűszálak az esőcseppeket. De akkor már bizony nagyon kicsike felhőcske volt, úgy megfogyott az erdő és a rét megöntözése után, hogy még szállni sem tudott volna, ha meg nem könyörül rajta a szél, és nem fogja erős karjai közé. Alkonyodott már, mikor egy búzatábla fölé ért, ahol a gazda éppen szomorúan leste az eget. Mikor a kis felhőt meglátta, örömmel felkiáltott: – Ó, drága felhőcske, vidítsd fel az én kalászaimat, mert ha elszáradnak, nem süthetek kenyeret a gyermekeimnek! A kis felhő rögtön esővé változott, s a szomjas kalászok boldogan hajladoztak az esőben. A szél pedig hiába kereste kis barátját, mert az már eltűnt az égről, hogy tovább éljen falevélben, fűszálban, margarétában, búzában, kenyérben.

 

Zelk Zoltán: A patak meséje

A patak szélén álldogáló bokor egyszer megkérdezte a locsogó pataktól: - Mondd, hová sietsz, hogy sohasem állsz meg? Mi dolgod van tulajdonképpen? - Elmondanám - felelte a kispatak -, ha versenyt futnál velem, mert hosszú ez a történet, s nincs időm óra hosszat beszélgetni. De, ha akarod, utam végén elmondom a folyóparti fának s megkérem, hogy üzenje meg neked egy falevélen. A bokor örömmel beleegyezett, s várta, hogy mikor jön meg a falevélre írt üzenet. Nem sokáig kellett várnia, harmadnap odaérkezett a Természet postása, a szél, s a bokor ágai közé hajította a folyóparti fa üzenetét. Köszönt is, de nem állt meg, hiszen még messzi út várt rá, erdőkbe, kertekbe, hegyek tetejére vitte a rábízott faleveleket. A patakparti bokrok kíváncsian hajoltak össze a lombjaikkal, valamennyien tudni akarták, mi van a levélben. De várniok kellett, míg kisüt a nap, mert bokortársuk már bizony öreg volt, s csak napfénynél tudott olvasni. Mikor aztán a nap kisütött, megtudhatták végre, hogy miért olyan sietős az útja a pataknak. - Egyszer régen, nagyon régen, négy testvér élt a földön: négy kis forrás. Nagyon szerették egymást, boldogan éltek együtt a hegy tövében, csak azon búsultak, hogy nem vándorolhatják be az egész világot. Öreg barátjuk, a hegy, azt tanácsolta nekik, hogy az egyik induljon világgá, s ha hazajön, mesélje el a többieknek, hogy mit látott. Így is történt. Nagy búcsúzkodás, sírás-rívás közben útra kelt a kis forrás, miközben a hegy, a szél s az erdő jó tanácsokat kiabáltak utána. De hiába várták, elmúlt egy év, elmúlt kettő, elmúlt három, a forrás még mindég nem tért vissza. Amikor, aztán a negyedik évben is hiába várták, elhatározták, hogy egyikük elindul s megkeresi. Igen ám, de hol, merre, mikor már negyedik éve nem hallottak róla semmit? Így töprengtek, szomorkodtak, mikor váratlanul egy madár szállott le hozzájuk, s kéretlenül is megszólalt: - Nagy hírt hozok nektek a testvéretekről! Akár hiszitek, akár nem, már nem forrás ő, hanem tenger! Olyan nagy és hatalmas, hogy három hét alatt sem tudok átrepülni a partjai között. Ő már nem jöhet többé közétek, de nagyon vágyik utánatok, s ezért arra kér, hogy ti menjetek hozzá. Egyéb sem kellett, az egyik forrás rögtön útra kelt, s ment, amerre a madár vezette. De ő sem jött vissza, sem egy, sem két, sem három év múlva, helyette is madár jött el a negyedik évben. - Akár hiszitek, akár nem, folyó lett a ti testvéretekből! Nagyon vágyik már utánatok, kér, hogy menjetek el hozzá... Amikor idáig ért a bokor az olvasásban, megszólalt a patak: - Egy percre megállhatok, a végét már én mondom el. Amikor ezt meghallottam a madártól, én is útra keltem. Patakká változtam, s azóta is mindennap elszaladok folyóvá lett testvéremhez. Legkisebb testvérem, a forrás üzenetét viszem a folyóhoz, ő pedig a tengerhez. Így élünk mi négyen azóta is együtt, így szeretjük egymást továbbra is, s így fogjuk szeretni, amíg világ a világ...

 

A víz körforgása

 

Gryllus Vilmos: Zápor

Kaláka: Esődal

Handel: Water Music

Kerek mese: Hal dal

 

Színezők, kreatív játék ötletek:

 

 

 

 

Készüljünk együtt a Föld napjára "A levegő"

#MarchMeetTheMaker Challenge | Day 11: Reducing Waste: What are you doing to reduce your impact on the environment? @Etsy is the first major #onlineshopping destination to offset 100% of carbon emissions from shipping. Now, every time you purchase an item on #Etsy, they invest in verified emissions reduction projects through @3Degrees. These investments support forest protection, sponsor wind & solar farms, & develop greener methods for producing auto parts. #MeetTheMaker #MeetTheMakerChallenge

 

A levegő mindenhol ott van körülöttünk. Olyan mit egy vastag ruha ami körülveszi a Földünket. A levegő gázok keveréke. Minden élőlénynek szüksége van a levegőre (oxigénre) ahhoz, hogy a táplálékot energiává alakítsa, azaz hogy éljen. A levegő a mozgásával is jótékony hatással van a növényekre és az állatokra. A szél erejével továbbviszi, terjeszti a magvakat, virágport és a terméseket. Ezen kívül a szél szárít és hűsíti a testfelületet. Szélerőművek segítségével hasznos energiává is alakíthatjuk. Sajnos a levegőbe sok szennyező anyag kerül az emberek által. Ilyen emberi tevékenységek: a járműhasználat (autó), gyárak káros anyagainak kibocsájtása, különböző anyagok elégetése és szennyezés.

Mit tehetünk mi, hogy csökkentsük a légszennyezést?

Tehetünk azért, hogy csökkentsük a káros anyagok kibocsátását azzal, ha gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedési eszközökkel közlekedünk. Fenntarthatóság jegyében nem vásárolunk felesleges termékeket amire nincs szükségünk. Ezek a gyárak sok káros anyagot bocsájtanak ki a termékek elkészítésekor  és szállításakor, illetve a megsemmisítés során az égetőbe kerülve szintén. Kerüljük a levegőt szennyező termékek használatát. Veszélyes hulladékokat pedig mindig a megfelelő hulladéktárolóba vagy hulladékudvarba juttassuk el, hiszen ha ez elégetésre kerülne mérgező gázok szabadulnának fel amik károsak az ember egészségére. Ültessünk növényeket és fákat a környezetünkbe, amik segítenek nekünk a káros anyagoktól megtisztítani a levegőt.

Ami a Földnek káros, az az emberek számára is káros. Fontos, hogy egészségünkre ezáltal a szervezetünkre is odafigyelhetünk, ha a Földet óvjuk és védjük!

 

Mese ajánló: Flupi és a levegő

Kísérlet ajánló

Hogyan működik a tüdőnk? Ennek a kísérletnek az alkalmával a gyerekek megfigyelhetik, hogyan jut el a levegő a tüdőbe.

Amire szükség lesz: 2 uzsonnás méretű zacskó, cellux, szívószál, színes papír és valamilyen karton (én a zoknihoz adott kartont használtam fel) ehhez a kísérlethez szükségünk lesz szülői segítségre.

 

1. A/4-es lapot félbe hajtunk. Erre felrajzoljuk a tüdő formáját és kivágjuk. Így egyből megkapjuk mindkettőt.

2. Kartonra ragasztjuk a tüdő formákat (ez lesz hátul), illetve egymás mellé tesszük (szintén hátul) és egy karton segítségével egymáshoz rögzítjük, hogy ne mozoghassanak el.

3. Karton maradékból a légcsövet formázzuk meg, amihez majd hozzá tudjuk rögzíteni a szívószálakat. Ezeket rá ragasztjuk a tüdőnk felületére előre.

4. Veszünk két szívószálat és egymáshoz rögzítjük őket, a végéhez pedig két uzsonnás zacskót, úgy próbáljuk meg, hogy ne szökhessen el a levegő.

5. A szívószálat rögzítjük a kartonból megformázott légcsőhöz. Majd színes papírból kivágunk egy száj formát, amit hozzárögzítünk a szívószálakhoz. 

6. Nincs más dolgunk csak az, hogy kipróbáljuk. Ha a szívószálba levegőt fújunk, annak el kell jutni a zacskóig, ami megtelíti levegővel. Jó szórakozást :)

Lung Anatomy Printable

(Működéséről egy videót is készítettem, de sajnos ide a blogbejegyzésbe nem tudtam berakni. Aki szeretné megnézni a Csipetnyi vidámság facebook oldalán az aktuális blogbejegyzés alatti kommentben tekintheti meg.)

Játék ajánló: Memóriajáték (amennyiben van otthon színes nyomtatónk ez egy nagyszerű kis memóriajáték a Föld napja alkalmából. 
Lippai Janka készítette a gyermekek számára. Az alábbi linken található meg:  http://www.papirmuhely.hu/download/FoldNapjaMemoriajatek.pdf

 

Dal és mese ajánló:

Nevet a Föld

Öleld át Glóbit

Glóbi bemutatkozik részlet a könyvből

Finom friss a levegő

Bízom benne, hogy mihamarabb élvezhetjük a friss levegőt és a szabadban eltöltött időt. Ehhez szeretnék a jövőben egy kirándulási programot ajánlani családok részére.

A bábozd zöldre az otthonod az Európalánta Egyesület kezdeményezése, mely lassan egy évtizede hoz létre gyermekeknek szóló élményközpontú környezeti nevelési programokat. Ebben kiemelkedő szerepet kap a már sokak által jól ismert Mimó és Csipek, akik az elmúlt évek során aktív és sikeres résztvevőivé váltak a hazai környezeti nevelésnek. 

Mimó és Csipek második meseösvénye a Ferenc-hegyre csalogatja a gyerekeket. A Tükörben az élővilág c. meseösvény a Ferenc-hegy gyomrában található kacskaringós barlanggal és annak élővilágával ismerteti meg játékos formában a városlakókat. Ezen a tanösvényen megismerkedhetnek a gyermekek többek között a levegő védelmével.  (http://www.mimoescsipek.hu/rolunk/europalanta-egyesulet)

 

Ha tetszett nézz be hozzám máskor is! 

Készüljünk együtt a Föld napjára "Legyél Te is válogatós"

Musical variety is the spice of life - Kindermusik

Eltelt a húsvéti időszak és napról napra közelebb vagyunk a Föld napjához, melyet április 22-én ünneplünk. Zöld óvodaként a zöld ünnepekről mindig megemlékezünk. Ilyenkor zöldbe öltöztetjük a szívünk, lelkünk. Azért, hogy ez mások számára is látható legyen, zöld pólóba-ruhába öltözünk.

Ezek az ünnepek nagyszerű alkalmat biztosítanak arra, hogy a gyermekek számára még közelebb hozhassuk a természetet, környezetünket és még több ismeretet tudjanak ezzel kapcsolatosan elsajátítani. Ilyenkor még több lehetőségünk nyílik arra, hogy segítsük őket a környezet védelméhez és megóvásához kapcsolódó szokásaik kialakításában, illetve irányt mutassunk és elősegítsük számukra a környezettudatos magatartás megalapozását.

Nem csak a nevelőtestület tagjaként, hanem a magánéletemben is nagyon fontos számomra a környezetünk szeretete és megóvása. Bízom abban, hogy sok család számára fontos ez a témakör így most együtt hangolódhatunk a Föld napjának megünneplésére itt az online térben.

Fogadjátok sok szeretettel az általam összeállított játékot a szelektív hulladékgyűjtésről, ami azt a címet kapta, hogy „Legyél Te is válogatós”

Az óvodában már szelektíven gyűjtjük a szemetet és az a tapasztalatunk, hogy a családok többsége is otthon tudatosan szelektíven gyűjti a háztartásukban felgyülemlett hulladékokat.

Játék:

Otthon újságokból kivágott termékek képeit összegyűjthetünk és ezekhez elkészíthetjük a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőket. Először az alap kukákkal a sárga, kék, zöld és fekete színűvel kezdjünk játszani és később, ha kedvet kapnak a gyerkőcök a többit is elkészíthetjük. Ezekhez a megfelelő termékeket tudják ragasztani vagy csak odahelyezni a gyerekek.
Itt meg tudjuk beszélni velük a színek jelentéseit, illetve, hogy mit, miért és hova tesszük helyesen azt a bizonyos szemetet? Minden szemét újrahasznosítható vagy nem? Fenntarthatóság jegyében beszélhetünk arról is, hogy nem mindig veszünk meg új tárgyakat azért, hogy a régi kidobásával ne halmozzunk fel még több szemetet és evvel ne ártsunk a Földünknek.

 

Én egyszerűen A4-es színes lapokból készítettem el a szelektív kukáimat, ehhez egy újságot kell már csak választanunk amiből a gyerekek ki tudják vágni a benne szereplő termékeket és indulhat is a válogatás ;)

 

Akár nagyobb plakát szerűen is elkészíthetjük, mint ezen a képen egy óvodában.

 

Ehhez kapcsolódóan találtam meg az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság saját fejlesztésű játékát és videóit, amit gyerekek részére készítettek.

 

 

Ismeretterjesztő és attitűdformáló játék, amely során a játékosok a négy különböző – papír, műanyag, fém és üveg – világban barangolva az adott hulladéktípushoz és annak szelektív gyűjtéséhez kapcsolódó információkat sajátíthatnak el szórakoztató módon, miközben próbára tehetik ügyességüket, gyorsaságukat és kreativitásukat. A játék alapvetően nem arra fókuszál, hogy melyik kukába milyen hulladékot kell dobni, hanem a szelektív hulladékgyűjtés helyes módját (kiürítés, lapítás, válogatás) segít rögzíteni a gyerekekben. (http://szelektalok.hu/kukaland-jatekosan-a-szelektiv-gyujtesrol/)

A játékot az alábbi linken lehet elérni: http://szelektalok.hu/kukaland/

Dal és mese ajánló:

 

 

Ha tetszett nézz be hozzám máskor is! 

 

 

 

 

 

 

Szellőcske

 Nach fast einem Jahr das erste mal einen Pinsel in der Hand, obwohl ich ihn kaum richtig halten kann. Aber wenigstens mal wieder, trotz allen Umständen, was produktives geleistet. Kleine Anfänge sind auch Anfänge. #fairy #wildflowers #illustration #elfe #wildblumen #painting #watercolor #fairyillustration #faerie #fairypainting

Itt a tavasz. Most már hivatalosan is itt van, hiszen az órát is átállítottuk, ez is mutatja, hogy már hosszabbak a nappalok az éjszakáknál, a fényesség győz a sötétség felett. Bár most a rendkívüli helyzetből adódóan nem sok lehetőségünk van kihasználni, hogy beköszöntött a jó idő. Ilyenkor rend szerint mindenki a szabadba vágyik, biciklizni, kirándulni, játszótérre menni, de most otthon kell maradnunk annak érdekében, hogy vigyázzunk egymásra. A tavasz a megújulást jelképezi. Újjá éled minden körülöttünk és én mindig rácsodálkozom, hogy mennyire gyönyörű és csodálatos a természet. Az évszakok körforgása, hogy mindennek megvan a maga ideje, rendje és feladata. Most a megújuláson van a sor!

Én nagyon örülök a tavasznak és remélem más is így van ezzel. Otthon is van rá módunk, hogy megszemléljük, hogyan változik körülöttünk a természet. Az ablakból kikukucskálva megtekinthetjük, ahogy rügyeznek a fák, ahogy a szirmaikat bontogatják a virágok és meghallgathatjuk, ahogy egyre többet és hangosabban énekelnek vagy csivitelnek a madarak. 

Egy tavaszi mesével készültem nektek Zelk Zoltántól, hogy mi is sokkal többet mosolyoghassunk, amikor a szellőcske hozzánk is eljut majd a jó hírrel :)

 

Zelk Zoltán:Tavaszi mese

Szellőcske a tengeren túlról jött; együtt szállt a felhőkkel. A hosszú úton barátságot is kötöttek egymással, és sok mindenről elbeszélgettek.

– Én megöntözöm a göröngyös földet – mondta a felhő. – Várnak is már az emberek.
– Hát még engem! – dicsekedett a kis Szellőcske. – Nagy öröm az én érkezésem. Mert én üzenetet hozok a fecskéktől meg a gólyáktól!
Így beszélgetve röpködték át a hegyeket, völgyeket. Amikor az első faluhoz értek, elbúcsúztak egymástól.
– Ki-ki a maga dolgára – mondta a felhő méltóságosan, s már suhant is a mezők felé.
– Sok szerencsét! – kiáltott utána Szellőcske.
Amint egyedül maradt, elgondolkozott: kihez is menjen előbb? Az ereszaljához vagy a kéményhez? Mert a gólya is, a fecske is megígértette vele, hogy az ő otthonát keresi fel előbb. Míg így töprengett, egyszerre csak egy kéményt vett észre.
– Ha már itt vagyok a kéménynél – gondolta magában –, hozzá megyek előbb.
Oda is szállt tüstént. Szép jó reggelt kívánt, s elmesélte, milyen messziről jött, s hogy üzenetet hozott a gólyától. Elbúslakodott a kémény.
– Jaj, ne szomoríts, nem tudod, milyen beteg vagyok, alig állok a lábamon. Nemsokára lebontanak, s a gólya hiába keres engem.
Olyan szomorú volt, hogy Szellőcskének kellett vigasztalnia:
– Ne búsulj, majd én elmesélem a gólyának, milyen jó szívvel vagy hozzá.
Föl is vidult a kémény, mert hirtelen eszébe jutott valami:
– Van a gazdámnak egy nagy kertje a falu végén, van abban egy óriási szénakazal. Mondd meg a gólyának, telepedjen oda. És gondoljon néha rám is – tette hozzá sóhajtva.
Szellőcske megsimogatta a kéményt és továbbrepült. Egy kopott kis ereszaljánál megállt. – Ez lesz az – gondolta –, a fecske úgy magyarázta, hogy előtte egy diófa, mögötte egy eperfa.
Odaköszönt hát az ereszaljának.
– Honnan jössz, Szellőcske? – kérdezte az tőle.
– Találd ki.
– Tán valami örömhírt hozol, hogy olyan víg vagy?
– Azt én!
– Bajosan hozhatsz már nekem örömhírt. Öreg vagyok és beteg, nemsokára összedűlök.
– Pedig a fecske üzent néked. Azt üzeni, hogy útban van hazafelé, s alig várja, hogy láthasson téged.
Szomorú lett erre az ereszalja.
– Nem érem én már azt meg – sóhajtotta. – De várj csak! Átszólok a testvéremnek, az sokkal fiatalabb nálam, s mindig azon búsul, hogy sose volt még fecskelakója. Ott aztán olyan szállása lesz, hogy csak no!
Úgy is lett. A szomszédban egy szép kis új ház fehérlett ki az udvarból, frissen volt meszelve, s az ablakdeszka meg az ereszalja szép zöldre festve.
– Akarsz-e fecskelakókat? – kiáltott át az öreg ereszalja.
– Hogyne akarnék! – örvendezett a fiatal, és vele örült a kerítés melletti bodzabokor is.
– Jönnek a fecskék, jönnek a fecskék… – susogta vékony kis gallyaival boldogan.
Nem volt már szomorú az öreg ereszalja sem. Örült ő is, hogy a szomszédból áthallatszik majd a fecske csicsergése, s mégsem lesz olyan elhagyott öregségében. De örült a diófa s az eperfa is, hogy mégiscsak fecske hintázik az ágaikon.
– Látod, Szellőcske – mondta most az öreg ereszalja –, nem hiába hoztál hát üzenetet. Menj a fecske elé, s mondd meg neki: siessen, hozza magával a tavaszt és a napsugarat, mindnyájan tárt karokkal várjuk.
Szellőcske megsimogatta az öreg eresz­alját, megsimogatta a fákat is, aztán nekilendült a levegőnek. Meg se állt, amíg a fecskével nem találkozott, s aztán együtt szállt véle hazafelé.
Vidámabb lett az élet mindenütt, örültek kertek és ligetek, s többet mosolyogtak az emberek is.

 

 

Dalok:

 

 

Autizmus Világnapja 2020.04.02.

 

2007 december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Ilyenkor az óvodában is minden kékbe borul, így ragyogunk Mi együtt az Autizmus Világnapja alkalmából a gyerekekkel :)

 

Ebben a rendkívüli helyzetben sajnos most nem ünnepelhetjük meg együtt ezt a jeles alkalmat  az óvodában, de lehetőségünk van otthonunkban mégis együtt kékben ragyogni családunkkal és barátainkkal az online térben. 

Ebből az alkalomból adódóan én egy verset hoztam nektek B.Habarics Kitty írótól és a kedvenc dalomat Halász Judittól.

B.Habarics Kitty - Más vagyok  

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Halász Judit-Mindannyian mások vagyunk

 

 

#ragyogjkékben #együttmindenkönnyebb #megértenisegítenielfogadni 

screenshot_1_1.png

süti beállítások módosítása