Csipetnyi vidámság

Csipetnyi vidámság

Nyuszi ül a fűben

2020. március 31. - csipetnyividámság

 Hello, rabbit! Auf laurieaconley.tumblr.com http://www.pinterest ...

A nyulak kis-közepes testű állatok, amelyek nagyon gyors helyváltoztatásra képesek. Ez azt jelenti, hogy rendkívül gyorsan képesek futni, ha veszélyben érzik magukat. Legfőbb ismertető jegyeik a hosszú hátsó lábaik, amivel gyorsan kereket tudnak oldani és a hosszú füleik, amivel nagyon jól hallanak. Talpuk szőrös, hogy el ne csússzanak futás közben. Nagy szemeik segítségével igen jól látnak, így sokszor fordul elő, hogy éjjel, hajnalban vagy alkonyatkor tevékenykednek. A nyulak mérete igen változatos vannak egészen kicsi nyulak és léteznek egész nagyok is. A nyulak növényi eredetű táplálékkal csillapítják éhségüket. Nagyon szereti a gumókat, fűféléket, zöldségeket és gyümölcsöket.

Hazánkban a természetes élőhelyükön, üregi és mezei nyulak élnek. Az üregi nyúl onnan kapta a nevét, hogy hosszú üregekben él, a mezei nyúl pedig onnan, hogy a  mezőkön él és elvétve húzódik vissza csak üregekbe. Kinézetükben abban különböznek,  hogy az üregi nyúlnak kicsit zömökebb és kisebb a teste mezei nyúlhoz képest.  Bundájuk színezete hasonló, szürkés- bézs árnyalatú.

Üregi nyúl

Üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus) | Körinfo

 

Üregi nyúl nem csak vadon

 

Mezei nyúl

Aranyosi Ervin: Mezei nyúl | Aranyosi Ervin versei

 

Mezei nyúl (Lepus europaeus) | Körinfo

Figyeld meg te is jól a képet. Milyen különbséget veszel észre a nyulak kinézetében?

Nyuszi lábnyoma

Nézd meg a képet figyelmesen. Hogyan ugrálhatnak a nyuszik? Gyere és próbáljuk ki együtt!

 

  1. Guggolj le.
  2. Rakd a két kezed le a földre, tenyereid előre nézzenek és a talpad is  teljesen a földet érintse. Ha készen állsz, ugorhatunk előre.
  3. Először a karok előre lendülnek előre, majd ügyesen szorosan összezárt két lábacskáddal egyszerre ugrasz a karjaid után. Megérkezéskor a két tenyeredre támaszkodj.
  4. Ugrás közben figyelj, hogy ne egyenesedj fel, hanem végig guggolásban maradj.

 

Állatok lábnyoma párosító játék

Felismered a lábnyomok alapján, melyik állat járhatott arra? Gyere játszunk együtt és keressük meg a párokat ;)

https://www.geogebra.org/m/nNCepZzl#material/ccSMovbg

 

Mondókák-Dalok

 

 

 

Csukás István: Nyuszi mese

Nyuszi, nyuszi vígan játszik,
csak a két nagy füle látszik.
Hajnal óta ugrál sorba,
rekettyébe, sombokorba.
Estére már nem bokázik.
iheg-liheg, lassan mászik.
Meg is eszik tíz-húsz torzsát,
vizet iszik három dézsát.

rabbit and flowers,watercolor flowers,drawing rabbit,rabbit,flowers,watercolor,drawing

Egy, kettő, három, négy - kiszámoló

Egy, kettő, három, négy te kis nyuszi hová mégy?
Se erdőre, se rétre, a szép tavasz elébe.

Happy Mother’s Day!Image from the Office Peter Rabbit Facebook page.

Hadd nézzek a tenyeredbe! - Ölbeli mondóka

Kukuccs, kukuccs, mi van benne?
Kerekecske, gombocska,
Itt szalad a nyulacska.
Erre szalad, itt megáll,
Itt egy körutat csinál.
Ide bújik, ide be,
Kicsi gyerek ölébe.

screenshot_1.png

 

Nyuszi, nyuszi, nyuszikám- mondóka

Nyuszi, nyuszi, nyuszikám
ne félj tőlem, nincs puskám.
Van ám nékem egyebem,
friss káposztalevelem.

Mese ajánló

Magyar népmesék: A nyúlpásztor

László a bátor üregi nyúl  http://mesemalom.hu/mese/laszlo-a-bator-uregi-nyul

Ha van kedvetek elkészíteni velem László a bátor üregi nyulat és házát, gyertek és tartsatok majd velem holnap is ;)

 

Amire szükségünk lesz:

  • Cipős doboz
  • Olló
  • Ragasztó
  • Barna festék
  • Ecset
  • Narancssárga papírlap
  • Fehér cérna
  • Damil vagy fonál
  • Egy megunt zokni
  • Rizs
  • Nagy ragasztószalag
  • Fekete filctoll

 

Várlak titeket!

Húsvéti ajtódísz

 

Illustration by GARTH BRUNER

Alapanyagok:

  • Színes papír/karton ( Ezekből a tojásformákat fogjuk kivágni)
    -> Ha nincs otthon színes papírunk, akkor sima fehér papírral is dolgozhatunk és csak a fantáziánk szabhat határt a tojások feldíszítésének, kifestésének vagy kiszínezésének)
  • Fehér papír (Ebből a nyuszi fejét és füleit vágjuk majd ki)
  • Papír tányér (Nem kell aggóni, mert nekem sem volt itthon :) Ha nincs, akkor vastagabb papírlapból fogjuk kivágni a körformát. Ehhez fog kelleni a kistányér és a müzlis tányér)
  • Kör alakú mécses tartó (Nyuszi fejének)
  • Papírtörlő hengere vagy toalett papír guriga hengere (Tojás forma mintájának a megrajzolásához)
  • Olló
  • Ragasztó
  • Ceruza
  • Rózsaszín színes ceruza
  • 1 db rózsaszín színes pom-pom (Ha nincs akkor meg tudjátok rajzolni a nyuszi orrát, úgy még egyedibb lesz)
  • 2 db kis ragasztható szem (Ha nincs akkor szintén meg tudjátok rajzolni a szemét)
  • Fonál, damil vagy színes szalag (Nekem most csak damilom volt itthon evvel tudtam csak rögzíteni az akasztóját)

Első lépésként, mivel nekem nem volt papírtányérom itthon ezért, hogy egy egyszerű koszorúalapot kapjak egy vastagabb karton lapra rátettem egy kistányért és körbe rajzoltam.

Második lépésként a kör mintát, amit így kaptam, annak a közepébe belehelyeztem a müzlis tányért és szintén körbe rajzoltam.

Harmadik lépésként itt a szülők segítségére szükség lesz, a müzlis tányér által kapott formánkat ki kell vágnunk. Ha ez készen van akkor egy koszorú alapot kapunk. 

(Ha van papírtányérunk otthon akkor egyszerűbb a dolgunk, mert a belső körívét a tényárnak kivágva megkapjuk a koszorú alapunkat.)

Negyedik lépésként a tojások mintájának kivágása következik az elhasznált papírtörlőnk gurigájának segítségével. Lehet toalett papír gurigát is használni. Annyi a trükkje, hogy egy picikét a kezünkkel összenyomjuk .A színes kartonra/papírra helyezve körbe tudjuk rajzolni a gurigát. Majd a körbe rajzolt tojásmintákat kivágjuk. Én 16 db tojásformát vágtam ki a díszemhez.

Ötödik lépés, a kivágott tojásokat felragasztjuk a koszorú alapunkra. 

Hatodik lépésként a fehér lapunkra ráhelyezzük a mécsestartót, amit körbe rajzolunk és így kapjuk meg a nyuszink fejét. A nyuszi fejéhez szabad kézzel rajzoltam fülecskéket, itt a szülők segítségére lesz szükség. Ezeket a mintákat ezután mind kivágjuk.

Hetedik lépés, hogy a nyuszi fejéhez hozzá ragasztjuk a füleit. Majd ez után felragasztjuk az orrát és a szemecskéit, ha van otthon pom-pom és szem alapunk. Ha  nincs, akkor ezeket megrajzoljuk, így még különlegesebb lesz. Ha kész, akkor felragasztjuk a koszorú alapunkra. Figyelj, hogy a nyuszi fejét a koszorú hátoldalához kell rögzítenünk.

 

Nyolcadik lépés, hogy masnit vagy csokornyakkendőt rajzolunk a nyuszinak színes papírra. Itt a szülők segítségére lesz szükség. Szabad kézzel rajzoltam a csokornyakkendőt majd utána kivágtam. Ezt a nyuszi feje alá ragasztjuk  fel a koszorúra.

 

Ha minden lépéssel végeztünk, akkor elkészült a húsvéti ajtódíszünk. Már csak annyi a teendőnk, hogy az akasztóját rögzítsük a dísznek. Nekem csak damilom volt itthon, így a nyuszi csokornyakkendőjébe két kis lukat fúrtam vastag tűvel és azt átfűztem rajta. Így a hátoldalára sikerült elrejtenem a díszem akasztóját.

 

Örülök, hogy velem tartottál. Ha tetszett nézz be hozzám máskor is! 

 

 

Húsvét ünnepe

Locsolkodás, tojás, vesszőzés - Jó reggelt!

 

Az óvodában a húsvét ünnepét megelőző hetekben kezdjük a hangolódást erre a jeles alkalomra. A húsvéti ünnepkör hagyományait, szokásait játékosan ismertetjük meg a gyermekekkel. Ilyenkor tartjuk meg a húsvéti munka délutánjainkat közösen a szülőkkel, amelyet a gyerekek mindig nagyon élveznek. Sajnos a rendkívüli helyzet miatt most nem készülhetünk személyesen együtt az ünnepre, de a technikának köszönhetően online együtt lehetünk és így hangolódhatunk az ünnepekre. ;) Az otthoni beszélgetésekhez a húsvét ünnepköréről és az ehhez fűződő hagyományokról egy kis összefoglalót készítettem.

Húsvét ünnepe a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Szorosan kapcsolódik a tavasz köszöntéséhez, ahogy azt a természetből is láthatjuk, az élet megújul, újra teremtődik körülöttünk. Húsvétot a 40 napos böjti időszak előzi meg, amikor az emberek nem esznek húst. Az ünnepi ételeink a böjti időszak után a sonka, tojás, bárányhús és a kalács. Húsvét egyik legismertebb jelképe a tojás. Emellett a barka, csibe, bárány, kacsa és a nyúl is az ünnep szimbólumai, amik a megújulást és az újjászületést jelképezik.
Minden népnek különféle népszokásai kötődnek húsvét ünnepéhez. A falusi közösségek ünnepi szokásaikat megőrizték és  örökségül adták nemzedékeken át. Így maradhattak fent számunkra a mai napig az ünnepkörhöz kapcsolódó néphagyományaink és szokásaink.

Húsvéti népszokások:

Virágvasárnapi barkaszentelés: A néphagyomány úgy tartja, hogy ha a barkát megszentelik, az megvédi az embereket a betegségtől és gyógyító hatással bír. Régen a barka ágát nem lehetett bevinni a házba, hanem a levágott ágakat a kertbe dugták le a földbe azért, hogy termékeny legyen. Ez a szokásunk mára már többnyire átalakult és az otthonainkban vázába téve szoktuk felöltöztetni húsvéti tojásokkal, díszekkel.

  tojasfa – FüzesHírek

Kiszehajtás vagy villőzés: A hagyomány úgy tartja, hogy virágvasárnapkor a leányok egy nagy szalma bábut készítettek és felöltöztették menyecske ruhába. Ez a bábu a telet, a böjti időszakot és a betegségeket jelképezte ezért, hogy ettől megszabaduljanak, a leányok énekelve végig vitték az egész falun és elégették vagy a vízbe dobták.

 

Nagyszombat: Ezen a napon ér véget a 40 napos böjti időszak. Nagyszombaton szokás volt kiszaladni a kertbe és megrázni a gyümölcsfákat, hogy lejöjjön róla a rossz termés és ne legyen férges az új. A tűz szentelését is ehhez a naphoz kötötték ennek különféle hagyományai léteznek. Szokás volt a tűz hamuját vagy parazsát elrakni, mert ezeknek gyógyító erőt tulajdonítottak.

Húsvét vasárnap: A feltámadás vasárnapja. Ehhez a naphoz kapcsolódik az ételek megszentelése. Az emberek letakart kosárral mentek a templomba, ebben vitték a sonkát, tojást, bárányhúst, kalácsot, bort, hogy megszenteljék számukra. Ezen a napon nem volt szabad dolgozni.

Húsvét hétfő: A locsolkodás napja. Régen a hagyomány szerint nagy vödörnyi, kútból merített vízzel locsolták meg a leányokat vagy a patak vízében mosdatták meg őket a legények. Ezen a napon sorra járták a falu leányait locsolni a legények. A leányoktól cserébe kézzel festett tojást kaptak ajándékba. Ezeket a tojásokat hajdanán hagymahéjjal és írókával karcolták és díszítették a leányok. Mára már sokféle festékkel tudjuk elkészíteni a húsvéti tojásainkat.

 

Ehhez az időszakhoz köthető, hogy a leányok vagy az asszonyok komatálat készítettek és elküldték egymásnak szép díszes terítővel lefedve. A komatálra húsvéti tojás, sonka, kalács és bor került. Ezzel kötöttek örök barátságot, innentől komának hívták egymást.

 

 

 

Arra gondoltam, hogy egy picit elkezdhetnénk feldíszíteni az otthonunkat az ünnepre. Ezért ma egy ajtó koszorú vagy kopogtató megalkotására invitállak benneteket. A dísz elkészítése egyszerű. Igyekeztem olyan anyagokkal dolgozni, amik otthon is megtalálhatóak. Ha felkeltettem a kíváncsiságod csatlakozz hozzám és készítsük el együtt ;)

Kattints kérlek a következő bejegyzésre :) 

Találós kérdések, amik játszva fejlesztik a gyermeket

szivarvany_mi_az.png

A találós kérdések játszva fejlesztik a gyermek logikai gondolkodását, szókincsét, koncentráció képességét és kreativitását. Szuper szórakoztató és az unaloműzés egyik csodafegyvere. 

Az interneten kedvünkre böngészhetünk a találós kérdések között, de jobbnál jobb könyveket is találhatunk ebben a témakörben. Így esett a választásom Nyulász Péter:miazmég kitalálós versikék című könyvére, amiből hoztam nektek egy kis ízelítőt. Szerintem nagyon jó kis könyv és az óvodában mi is előszeretettel forgatjuk a gyerekekkel. :)  
A versikék a saját blogján is megtalálhatóak a könyv ajánlásával együtt. 
http://nyulaszpeter.blogspot.com/search?q=miazm%C3%A9g 

Minden évben hazatér,
mikor véget ér a tél.
Kelepel a hosszú csőre,
menekül a béka tőle.
Mi az?

Gólya, Madár, Fly, Szárnyak


Dülledt szeme, széles szája,
zöld a színe mégsem sáska.
Egész éjjel kvartyogott,
megette a szúnyogot.
Mi az?

Cute green frog cartoon. Illustration of cute frog cartoon isolated on white bac , #spon, #frog, #cartoon, #Cute, #green, #Illustration #ad

 91532368_662341714529016_4375312016550658048_n.jpg

 

Az interneten kutakodva én is sok találós kérdésre bukkantam. A http://talaloskerdesekszotara.blogspot.com/ oldalról gyűjtöttem most nektek össze egy kis szösszenetet. Jó szórakozást kívánok hozzá ;) 

Eresz alatt van lakása,
Vagy a partfal oldalába,
Villás farkú, gyorsan repül,
De nyarat nem hoz egyedül.

Akvarell fecske Stock vektorok, Akvarell fecske Jogdíjmentes ...

Nincsen pénze, elköltötte akácmézre,
Ám korán örül, ki előre iszik a bőrére,
Télen alszik, nyáron az erdőt járja,
Nálunk barna, északon fehér kabátban.

Mezőn él, vagy ház zugában,
Amit talál megrágcsálja,
Néha fehér, gyakran szürke,
Szapora és roppant fürge.

#cutedrawing #cute #drawing #mice # Illustration #rat - #Cute #cutedrawing #drawing #illustration #mice #Rat

Hogy senki ne érjen a nyomába,
A cipőjét húzza fel, aki gyáva,
Az egyik üregi, a másik mezei,
De a répát mindegyik szereti.

Rohanni még senki se látta,
Hát még, hogy hátrafelé mászna,
Az egyik éti, a másik vízi,
De házát mindig a hátán viszi.

süti beállítások módosítása