Csipetnyi vidámság

Csipetnyi vidámság

Advent első hétvégéje 2020.november 29. A béke

2020. november 29. - csipetnyividámság

 

Kedves Olvasók és Gyerkek!

Ahogyan ígértük, egy kis meglepetéssel jelentkezünk az Adventi hétvégéken. Fogadjátok sok szeretettel!

Érdemes figyelni az oldalainkat, hiszen decemberben minden nap készülünk Nektek!

Az oldalainkat az alábbi linkeken találjátok:

https://www.facebook.com/fejlodjvelem

https://www.instagram.com/fejlodj.velem/

https://www.facebook.com/csipetnyividamsag

https://www.instagram.com/csipetnyividamsag/

A videót az alábbi oldalon találjátok:

https://www.facebook.com/csipetnyividamsag

Kreatív fejlesztő játék ajánló:

Készítsetek együtt hógömböt :) Szerintem ez egy szuper kis program az adventi készülődéshez és olyan hógömböt készíthettek amilyet csak szeretnétek, szárnyalhat a fantázia!

https://hu.pinterest.com/pin/848365648544096718/

https://hu.pinterest.com/pin/739223726333186997/

Advent: Várakozzunk együtt a szeretet ünnepére

Анна Петунова

Kedves Olvasók és Gyerekek!

 

Az elmúlt hónapokban kicsit visszavonultam, de most igyekszem visszatérni hozzátok egy kis időre, mert a Fejlődj velem oldal készítőjével, Zsuzsival közösen együtt szeretnénk nektek kedveskedni az Adventi időszakban. Mindkettőnk szívéhez nagyon közel áll ez az ünnepkör, hiszen ekkor a szeretet ünnepére várakozunk, a Karácsonyra. Idén az adventi időszak November 29-én vasárnap kezdődik, ekkor gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorúnkon, és December 24-én csütörtökön ér véget Karácsony Szent estéjén.

 

Advent:

Az advent nincs egy meghatározott naphoz kötve, de első alkalma mindig a karácsony előtti 4. vasárnap. Tehát az adventi időszak négy hetet ölel át. A karácsonyt megelőző négy hétben az adventi időszakban, a néphagyományok szempontjából több jeles napot is ünneplünk. December 6-án Szent Miklós napját, december 13-án Luca napját és december 21-én Tamás napját. Az adventi időszak az előkészület, várakozás, reménykedés ideje, amelyet régebben böjttel is megszenteltek. 
Az adventi várakozás lényege szerint: "várakozás arra, Aki van; ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás az után, aki van, aki a miénk. "
Az adventi koszorúnkon a négy gyertya, négy dolgot jelképez:

1. gyertya: Hit (A gyertya színe a hagyomány szerint lila)
2. gyertya: Remény (A gyertya színe a hagyomány szerint lila)
3. gyertya:Szeretet (A gyertya színe a hagyomány szerint rózsaszín mely az örömöt szimbolizálja)
4. Gyertya Öröm (A gyertya színe a hagyomány szerint lila)

Ma már sok fajta kész adventi koszorút kaphatunk vagy akár mi is készíthetünk, amin a gyertya színei olyanok, amik nekünk tetszenek és nem feltétlenül tartjuk a néphagyományhoz kapcsolódó színeket.

adventi-koszoru-dekoracio-szurke-menta-1

A gyerekekkel az adventi időszak várakozását az adventi kalendáriummal tehetjük még színesebbé. Nem csak a boltokban kapható csoki vagy egyéb édességeket rejtő naptárakra gondolok, hanem amit saját kézzel is elkészíthetünk számukra. Ilyen a számomra nagy kedvenc adventi mesekalendárium, amit az óvodában is nagyon szeretnek a gyerekek. Zsuzsi a csoportjában ezt még azzal teszi színesebbé, hogy alvás időben mindig egy szülő jön be elmesélni azt a mesét,amit aznap a kalendáriumból együtt húztak ki a gyerekek. Ez még varázslatosabbá teszi az aprónép számára a várakozás időszakát. Mindig nagy öröm volt nézni a kis csillogó szempárokat, ahogy észreveszik, hogy a szépen feldíszített csoportban, a kandalló mellett elhelyezett széken aznap épp az ő anyukája, apukája vagy éppen nagymamája vagy nagypapája olvassa fel a csoport számára a mesét.  Sajnos ezt a hagyományt idén a vírushelyzetre való tekintettel nem tudják megvalósítani.

Ez adott ihletet számunkra, hogy idén ebben a rendkívüli helyzetben együtt hangolódjunk az ünnepekre az adventi időszakban. Decemberben a saját adventi mesekalendáriumunkból, minden nap készülünk nektek egy mesével, amit felváltva fogunk megosztani az oldalainkon. Advent vasárnapjain pedig betérünk hozzátok, méghozzá videó formájában és egy kis aprósággal készülünk nektek. Bízunk benne, hogy az elkövetkező évben az adventi időszakot már újra hagyományaink szerint élhetjük át.

Ha felkeltettük a kíváncsiságotokat, akkor tartsatok velünk 2020. november 29-én vasárnap, amikor meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún.

Oldalainkat az alábbi linken éritek el:

Fejlődj Velem:

https://www.facebook.com/fejlodjvelem
https://www.instagram.com/fejlodj.velem/
https://fejlodjvelem.wordpress.com/

Csipetnyi vidámság:

https://www.facebook.com/csipetnyividamsag/
https://www.instagram.com/csipetnyividamsag/

 

Watercolor christmas candles decoration ... | Free Vector #Freepik #freevector #freewatercolor #freechristmas #freewinter #freehand

 

 

süti beállítások módosítása